14. maaliskuuta 2010

Pahoinvoivat lapsoset


Luin tänään vartti.fi uutisen, missä Helsinkiläiseen kouluun oli "tunkeutunut" teinijoukkio. Teinijoukkio oli tapellut oppilaitoksen oppilaiden kanssa, sekä joukkio oli onnistunut antamaan myös osansa väliin menneille opettjille. Paikalle oli kutsuttu poliisi ja nyt tapahtunutta tutkitaan.
Miksi tällaista tapahtuu? Meneekö tämä nuoruuden, tyhmyyden, vai kenties huonon kotikasvatuksen piikkiin?


Näkisin, että tässä tapauksessa varmaan kaikki edellä mainitut vaikuttimet ovat ainakin osasyyllisiä. Nuoruuden ja tyhmyyden piikkiin lasketaan paljon vastaavanlaista pöljäilyä, mutta onko sellaista olemassakaan, kuin nuoruus ja tyhmyys, minkä "varjolla" voisit hölmöillä ilman vastuuta?
Kun lapsi syntyy on hänellä perimässään jo tietynlaiset fyysiset ja psyykkiset ominaisuudet ja yksi ominaisuuksista on väkivaltaisuus, tapa ratkaista ja purkaa pahaa oloa fyysisen väkivallan keinoin. Ympäristön ja kasvatuksen pohjalta lapsi luo toimintamallit ja periaatteet oikeasta ja väärästä. Vanhempien rooli on tässä tapauksessa erittäin suuri lapsen tulevaisuuden kannalta. Mikäli vanhemmat hyväksyvät lapsen väkivaltaisen käytöksen tekevät he karhun palveluksen lapselleen. Heidän tulisi pystyä jo varhaisessa vaiheessa teroittamaan lapselleen, ettei väkivalta ole tapa ratkaista asioita. Lapsi on äärimmäisen älykäs kapistus. Lapsi on kuin pesusieni, joka imee asioita ja toimintamalleja ympäriltään ja, jos tässä vaiheessa lapsi saa imettyä itseensä vääriä toimintamalleja ei niiden pois kitkeminen jälkeenpäin ole helppoa, se on kuin yrittäisi iskeä jäiseen lehmänpaskaan rautanaulaa ilman, että paska hajoasi palasiksi.


Koulumaailmassa tämä näkyy jo erittäin selkeästi. Koulukiusaaminen on lisääntynyt ja sen seurauksena on jo Suomessakin tapahtunut kouluammuskeluja. Suomi kun ei ole enää lintukoto, jossa kaikki on kunnossa ja turvassa. Suomalainen koulujärjestelmä laahaa pahasti jäljessä muuhun Eurooppaan ja maailmaan nähden. Kouluissa ei ole minkäänlaista järjestelmää tai elintä minkä ensisijainen tehtävä on valvoa ja huolehtia oppilaiden turvallisuudesta koulussa. Kouluissa ei ole järjestyksenvalvojia tai vartijoita, ja harvoissa kouluissa on päivitetty ajantasainen turvallisuussuunnitelma. Saatika, että kouluissa olisi edes välttävän tasoista kameravalvontajärjestelmää. Kaikkeen vedotaan kustannuksilla, mutta onko raha oikeasti se ongelma vai eikö asialle vain oikeasti uskalleta tai osata tehdä mitään? Kuka sitten vastaa lapsiemme turvallisuudesta? Rehtori? Opettajat? Vai se toista jalkaansa ontuva vahtimestari, jonka kuuluu huolehtia, että vessassa on paperia ja kiinteistö ei pahemmin pääse homehtumaan?


Luulin, että asiat laitetaan kerralla kuntoon kun ensimmäinen kouluammuskelu tapahtui. Luulin, että nyt päättäjät heräsivät todellisuuteen, että lapset ja nuoret on avuntarpeessa. Olin väärässä! Kouluterveydenhuolto on yhtä ajantasainen kuin 60-luvun Neuvostoliitossa. Koulupsykologeja ja kuraattoreja on liian vähän, ja lasten ja nuorten mielenterveyshoitopalvelujen jonot ovat todella pitkiä, joissakin kunnissa jonot ovat peräti 1 vuoden mittaisia. Eikö tämä ole hälyttävää? Nyt on tehty esitys sisäasiainministeriöön, että luvalliset käsiaseet kerätään korvausta vastaan pois yksityisiltä. Varovaisimpienkin arvioiden mukaan kustannukset nousisivat yli 500 miljoonaan euroon! Ja vieläkö joku uskaltaa väittää ettei valtionkirstussa ole rahaa mielenterveyspalveluille?


KIITOS JA ANTEEKSI,
ISÄ LIEKKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

EI ASIATTOMUUKSIA, KIITOS!