26. maaliskuuta 2010

Oleskelulupa ja kotouttaminen

Helsingin Sanomat 25.03.2010 Hussein Muhammed
Sisäasiainministeriön ylijohtaja Pentti Visanen antoi turhan ruusuisen kuvan Suomen turvapaikkaprosessista ja turvapaikanhakijoiden mahdollisuuksista kotoutua Suomeen (HS Mielipide 21. 3.)



Visanen väitti, että turvapaikanhakija asuu vastaanottokeskuksessa hakemuksen käsittelyajan eli "muutamasta kuukaudesta noin vuoteen". Maassamme asuu kuitenkin jopa vuonna 2007 Suomeen saapuneita turvapaikanhakijoita, joiden turvapaikka-asia on edelleen kesken, ja jotka joutuvat asumaan yhä vastaanottokeskuksissa. Lisäksi vastaanottokeskuksissa asuu jo satoja oleskeluluvan saaneita pakolaisia.
Prosessi ja pakkolaitostaminen ovat pakolaisille epäinhimillisen pitkiä ja tulevat yhteiskunnalle suunnattoman kalliiksi.
Visanen toteaa, ettei turvapaikkapäätöstä odotettaessa tueta kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan, "sillä oleskelun jatkuminenhan on tuossa vaiheessa vielä epävarmaa".
Miksi kotoutuminen pitäisi aloittaa jo siinä vaiheessa, kun on vielä epäselvää saako hakija olekeluluvan vai ei? Turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat liian pitkiä, se on selvää, mutta mielestäni kustannuksia ei pidä lisätä aloittamalla ns. kotouttaminen jo hakemusvaiheessa. Mikäli turvapaikanhakija saa myönteisen päätöksen tulisi tämän kotouttaminen aloittaa välittömästi ja intensiivisenä, jotta turvapaikan saanut pääsisi kiinni suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään, ja tätä myötä vastuu itsensä elättämisestä siirtyisi henkilölle itselleen.


Tämä käytäntö on erityisen valitettavaa, sillä suuri osa turvapaikanhakijoista jää loppujen lopuksi joka tapauksessa Suomeen. Heidän kielenopetuksensa, täydennyskoulutuksensa tai työhönvalmennuksensa pitäisi alkaa välittömästi. Näin estetään turvapaikanhakijoiden laitostuminen vastaanottokeskuksiin, passivoituminen, joutilaisuudesta johtuva masentuminen ja jopa ajautuminen rikollisuuteen.
En vieläkään ymmärrä Hussein Muhammedin perusteluja rikollisuuteen ajautumisesta. Miten ihmeessä joutilaisuus ja passivoituminen ajaa ihmisen rikoksien tielle? En ymmärrä tätä perustelua. Asia oli viimeksi tapetilla, kun 1 somalimies karkotettiin kotimaahansa toistuvien rikoksien vuoksi, mikä oli mielestäni täysin perusteltua, koska somalimies oli selkeä rikoksenuusija, eikä hän selkeästi istunut suomalaiseen yhteiskuntaan. Silloin tällaiset yksilöt tulee poistaa maasta.


Hieman maahanmuutosta ja oleskeluluvista...
Maahanmuuttajille myönnettäisiin hakukäsittelyjen jälkeen väliaikainen oleskelulupa, jonka kesto on maksimissaan 1,5 vuotta, jonka jälkeen hakijan on haettava toistaiseksi voimassa olevaa oleskelulupaa tai poistuttava maasta. Mitä perusteluja ja vaatimuksia sitten maahanmuuttajalle pitäisi asettaa toistaiseksi voimassa olevan oleskeluluvan saamiseksi? Tässä minun ehdotukseni:


1. Ehdoton nuhteettomuusedelletys
Hakijalla ei saa olla rikosrekisteriä tai hakija ei saa olla syytettynä parhaillaan. Hakija ei myöskään saa olla syyllistynyt rikesakkoon johtavaan tekoon kuluneen 3 vuoden aikana. Mikäli hakijalle myönnetään oleskelulupa häneltä odotetaan nuhteettomuutta Suomessa oleskelunsa ajan. Mikäli tämä syyllistyy omaisuus-, terveyteen- ja henkeen-, seksuaali-, tai muihin vakaviin rikoksiin tulee tämä karkottaa Suomesta kotimaahansa. Pienemmissä rikoksissa noudetattaisiin ns. 3:sta ulos periaatetta, missä olekeluluvan saanut karkotetaan maasta, mikäli tämä syyllistyy kolmannen kerran johonkin lievään rikokseen.


2. Suomen kielen opiskelu
Hakijan tulee osoittaa tasokokein osaavansa vähintään tyydyttävän Suomen kielen taidon, kirjoittaen ja puhuen.


3. Suomen historian ja yhteiskuntaopin opiskelu
Hakijan tulee osoittaa tasokokein omaavansa vähintään "hyvät" tiedot ja taidot Suomen historiasta ja yhteiskuntaopista. 


4. Työpaikka tai työpaikan hakeminen tai opiskelu
Hakijalla tulee olla työpaikka tai hänen tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi. Mikäli työvoimatoimisto järjestää maahantulijalle mahdollisen työpaikan tai työssäoppimispaikan tulee hakijan ottaa se vastaan. Mikäli hakija kieltäytyy ottamasta työtä tai paikkaa vastaan ilman todistettavaa ja perusteltua syytä asetetaan hakija karenssiin (toimeentulotuet jne.), sekä aloitetaan olekeluluvan perumisprosessi. Hakijalla on 1 kuukausi aikaa järjestää itselleen työ- tai opiskelupaikka, jonka jälkeen tämän oleskelulupa perutaan ja poistetaan Suomesta kotimaahan, mikäli tämä ei ole onnistunut järjestämään itesellen työ- tai opiskelupaikkaa määräaikaan mennessä.


5. Suomen lainsäädännön opiskelu
Hakijan tulee osoittaa tasokokein vähintään tyydyttävät tiedot ja taidot Suomen lainsäädännön perusteista ja toiminnasta. Lainsäädännön tuntemus auttaa hakijaa ymmärtämään suomalaisen oikeuskäytännön ja yhteiskunnan moraalikäsitteet.


6. Suostumus rekisteröintiin
Hakijan tulee suostua, että hakijan henkilötiedot, DNA ja sormenjäljet rekisteröidään Poliisin tietokantoihin. Hakija on velvollinen ilmoittamaan Poliisille henkilötiedoissa tapahtuvat muutokset viipymättä.



Tässä mielestäni on jo toimiva peruspaketti oleskeluluvan saamiselle. Sen tiedän, että tällainen ei tule koskaan Suomessa toteutumaan, mutta ainahan sitä sopii toivoa...

KIITOS JA ANTEEKSI,
ISÄ LIEKKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

EI ASIATTOMUUKSIA, KIITOS!