14. maaliskuuta 2010

Käsiaseita,koulusurmaajia ja ammuskelijoita


Rauma 1989, Jokela 2007 ja Kauhajoki 2008. Ikäviä tapahtumia, mutta kenen on vastuu tapahtumille? Yhteiskunnan? Tekijöiden vanhempien? Tekijöiden itsensä, vai tekovälineiden? Jokelan ja Kauhajoen tapahtumien jälkeen vastuuta haettiin ja yhä haetaan viranomaisista, sekä tekovälineistä. Vastuussahan ei voi olla tekijä itse tai yhteiskunnan ponneton yritys auttaa syrjäytyneitä ja huonosti voivia nuoria ja lapsia, ehkä jopa perheitä.

Jokelan jälkipyykin yhteydessä "suuret päättäjät" lupasivat lisää varoja lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon, mutta toisin kuitenkin kävi. Pääministeri Matti Vanhasta huoletti enemmän Suomen luvalliset käsiaseet ja niiden totaalikielto siviilihenkilöiltä kuin oman maansa tulevaisuuksien mielenterveys ja hyvinvointi! Liekö Vanhanen kasvanut tuppeen sahatussa lautakasassa, koska ei ymmärrä asioiden todellisesta tilasta mitään.

Kauhajoen jälkipyykin yhteydessä kauhisteltiin taas käsiaseiden "helppoa" saatavuutta ja media vaati sisäministeri Holmlundin päätä vadille, koska ei ollut lupauksistaan huolimatta tiukentanut aselakia riittävästi. Pääministeri Vanhanenoli jälleen järkyttynyt ja pahoillaan, mutta ei erottanut omia rahojaan RAY:n rahoista.

Espoon Sellossa 2009 tapahtuneen veriteon jäljiltä ei opittu yhtään mitään. Tällä kertaa tekijä oli taparikollinen maahanmuuttaja, joka lahtasi viattomia ihmisiä luvattomalla käsiaseella. Sen sijaan, että "päättäjät" olisivat aloittaneet selvitykset taparikollisten maahanmuuttajien karkotuksista ja lainsäädännön tiukentamisesta pääministeri Vanhasta kiinnosti enemmän Suomessa olevien luvattomien ampuma-aseiden kappalemäärä.

Vanhanen perusteli käsiaseiden totaalikieltoa siviilihenkilöiltä sillä, että käsiase on tulivoimainen ja helppo piilottaa. Hyvä Matti, totta puhut, mutta mitä luulet tapahtuvan, kun 12 cal. haulikosta katkaistaaan piippu ja perä, ja laitetaan se roikkumaan pitkän takin alle ja suunnataan ruuhka-aikana vaikka Helsingin Stockmannille? Tai katsotaan internetistä kotitekoisen pommin ohjeet ja asetetaan se vaikka Kampin kauppakeskukseen? Ei vaadi kovin suurta korkeakoulututkintoa ymmärtääkseen, kuinka rumaa jälkeä on mahdollista tehdä.
Pommin räjäyttämisestä esimerkkinä Myyrmanni 2002, kun Petri Erkki Tapio Gerdt räjäytti kotikutoisen "hauli-pommin" surmaten 7:n ja haavoittaen 80:tä.

Niin paljon kuin käsiaseilla tehdäänkin surmatöitä suomalainen tarttuu todennäköisemmin veitseen tai muuhun teräaseeseen. Käsiaseiden kieltämisellä ei saavuteta mitään, päinvastoin se pahentaisi entisestään luvattomien aseiden hankintaa ja helpottaisi niiden saatavuutta, koska niiden kysyntä varmasti kasvaisi, ja jos asetta ei ole saatavilla väline vain vaihtuu.

Tietyllä tasolla kannatan "Amerikan-mallia" asepolitiikassa. Leikitellään idealla, että jokainen vastuuntuntoinen kansalainen saisi kantaa käsiasetta turvanaan julkisella paikalla, mutta kätkettynä vaatteisiin. Esimerkiksi Sellon tapauksessa olisi tekijä luultavasti jättänyt tekonsa tekemättä tai uhriluku olisi ollut pienempi, koska todennäköisyys tulla itse ammutuksi heti ensimmäisen laukauksen jälkeen olisi nykyistä nollaa paljon suurempi. Tällä hetkellä kun tavallista kansalaista ei suojele kukaan tai mikään ja rikollinen voi toteuttaa tekonsa täysin ilman vastarintaa.

Turvallista tulevaisuutta...NOT!
KIITOS JA ANTEEKSI,
ISÄ LIEKKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

EI ASIATTOMUUKSIA, KIITOS!