18. huhtikuuta 2010

Sina ei saada katsoa minu lapsi!

Tässä eräänä aamuna poikkesin etelä-suomessa sijaitsevalla ABC huoltamolla aamupalalla ja eväsostoksilla. Kassajonossa sattui sangen erikoinen kulttuurienvälinen törmäys, mikä jäi allekirjoittanutta ihmetyttämään.


Elikkä jonotin vuoroani kassalle ja edessäni sattui olemaan ns. uusi-suomalainen perhe, isä ja kantokopassa oleva lapsi - iältään alle vuoden ikäinen. Siinä jonotellessa kopassa oleva lapsonen ihmetteli ympäröivää maailmaa, isoilla ruskeilla silmillään. Minusta se oli sangen herttaista seurata sivusta, kuinka lapsi tutkiskeli välillä omia sormiaan ja välillä ihmetteli edessään seisovaa miehen rotjaketta - minua. Luonnollisena reaktiona hymyilin lapselle, ja ilokseni lapsi hymyili, virnuili takaisin.


Ilmeisesti myös lapsen nuorehko isä huomasi minun hymyilevän lapselle, koska tämä yllättäen siirsi kantokoppaa taaksensa "suojaan" ja totesi kuuluvalla äänellä, "sina ei saada katsoa minu lapsi". Jäin noin 3 sekunniksi katsomaan isää, hölmistyneenä jonka jälkeen puistelin päätäni ja huokasin syvään äänekkäästi. Isä jatkoi kuitenkin vielä, "sinula ei ole lupa hymuilla minu lapsi".


Tuon jälkeen en enää pystynyt olemaan hiljaa, vaikka ehkä olisi pitänyt. Totesin isälle, että en todellakaan tarvitse sinun lupaa hymyilläkseni lapselle, oli lapsi sitten sinun taikka jonku muun. Tässä vaiheessa isä käänsi rintamasuuntansa minuun päin ja alkoi sadatella eri asioita minulle hyvinkin uhkaavaan sävyyn.


Kauan en jaksanut kuunnella isän mölinää, vaan otin askeleen lähemmäs ja sanoin, että sinua ei kohta Allahkaan pelasta, jos et nyt tuki turpaasi, käännä nenääsi toiseen suuntaan ja hoida ostoksiasi. Isä tuijotti minua hetken hiljaa ja heitti ilmoille, ehkä maailman kliseisimmän sanan RASISTI, ja kääntyi tekemään ostoksensa.


Analysoidaanpa tilannetta hetki. En tiedä muiden mielipidettä, mutta omasta mielestäni käytöksessäni ja tekemisissäni ei ollut mitään rasismiin viittaavaa. Miksi kuitenkin tämä - ilmeisesti Somali-isä, "hyökkäsi" sanallisesti minua vastaan ja väitti minun olevan rasisti? Onko väärin hymyillä viattomalle lapselle? Onko väärin valkoisen miehen hymyillä tummaihoiselle lapselle? Jäin pohtimaan, että olisiko minun pitänyt sitten sylkeä lapsen päälle - "vitun neekeri äpärä"?


Kokiko tämä isä minut uhkaksi lapselleen? Ymmärtäisin isän reaktiot, jos olisin koskenut lapseen tai muuta vastaavaa, mutta minä vain hymyilin, koska olen lapsirakas ihminen, ja lapsille itselleen on luontaista hymyillä kaikille tai kaikelle.


Mitä opimme tästä tapauksesta? Ehkä sen, että oli lapsi sitten musta, keltainen, punainen, vihreä tai valkoinen, niin älkää hyvä luoja ainakaan hymyilkö heille. Itseasiassa olisi varmaan parempi, että vanhempia tulisi kieltää liikkumasta lapsiensa kanssa julkisesti, korkeintaan yöaikaan liikkuminen olisi sallittua, mutta silloinkin erityistä varovaisuutta noudattaen. 


Vaikka olenkin kriittinen ja kyseenalaistava ulkomaalaisia kohtaan, niin koen silti olevani suvaitseva, mutta tällainen tapahtuma on mielestäni omiaan lisäämään juuri niitä paljon puhuttuja ennekkoluuloja ulkomaalaisia kohtaan. Vai onko niin, että minun on vain hyväksyttävä tällainen järjenvastainen käyttäytyminen pelkkien kultturierojen perusteella? Eli on paheksuttavaa olla kohtelias ja ystävällinen ulkomaalaiselle lapselle, mutta on yhtä paheksuttavaa olla ennakkoluuloinen ja suvaitsematon? 


Kuinka tästä kieroutuneesta ristiriidasta päästään eroon? Olit sitten hyvä taikka paha, niin aina olet rasisti tai ksenofobinen. On todella vaikeaa, ellei jopa mahdotonta kunnioittaa muita tapoja ja kulttuureja, jos ne ilmenevät lähes poikkeusetta rasismisyytöksinä.


Mene ja tiedä...


KIITOS JA ANTEEKSI,
ISÄ LIEKKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

EI ASIATTOMUUKSIA, KIITOS!