4. huhtikuuta 2010

MAITO-MATTI EI SATEELLA KASTU!

Iltalehti 02.04.2010 (Vanhasen kommentit kursivoitu) 
VUOSI VAALEIHIN: MATTI VANHANEN - EDESSÄ MILJARDIEN VERONKIRISTYKSET
Kuinka paljon ja mistä valtion menoja pitää leikata seuraavalla vaalikaudella? 
- Kannatan säästäväisyyttä, mutta en leikkauksia. Tuottavuutta pitää lisätä ja työuria pidentää. Verotuksen kokonaisastetta voidaan nostaa ja huolehtia menokurista. Mutta sosiaaliturvan tai aluepolitiikan tai elinkeinotukien leikkauksiin ei pidä tällä kertaa lähteä. 
Pystyttekö siis lupaamaan, että ensi vaalikaudella ei leikata valtion menoja? 
- Menokurista pitää huolehtia ja tuottavuutta lisätä. Mutta ei pidä toistaa lapsiperheiden etuuksien leikkauksia, ei pidä panna opintotukea kahdeksaksi vuodeksi jäihin ja niin edelleen. 
Näin alkoi Iltalehden tekemä "vaalitentti" Maito-Matin osalta. Mielestäni Iltalehden toimittaja tekee Maito-Matille harvinaisen selkeitä kysymyksiä, mutta voi kun Maito-Matin vastaukset olisivat yhtä selkeitä. Maito-Matti täyttää mallikaasti poliitikon irvikuvan, "Mitään en myönnä, mutta en myöskään kiellä". Ensimmäisenä esitettyyn kysymykseen toimittaja ei itseasiassa saa mitään vastausta. Mikset Maito-Matti kerro mitä veroja tulee nostaa ja mitä ei? Mitä tämä menokuri ja säästäväisyys on käytännössä? 
Viime laman jälkeen kuuluisalla Sailaksen leikkauslistalla olivat työttömyysturva, työllistämismäärärahat, perhetuet, lääkekorvaukset, asumistuki, yritystuet, puolustusmäärärahat ja maataloustuki. Mistä näistä olette valmis leikkaamaan seuraavalla vaalikaudella?
- Keskusta tekee oman ohjelmansa niin, että noita viime laman jälkeen tehtyjä virheitä ei toisteta. Niiden kääntöpuoli on ollut muun muassa lasten ja nuorten huostaanottojen raju kasvu.
Tipahdin kuin eno veneestä! Maito-Matilla olisi nyt oiva tilaisuus kertoa Keskustan ohjelma ja oma mielipide, mutta vastaus on yhtä pyöreä kuin plussapallo. Mitä virheitä viime laman aikaan tehtiin? Osaltansa varmasti vaikutus näkyy lasten ja nuorten huostaanottojen kasvussa, mutta väitän kiven kovaa, että huostaanottoihin vaikutti enemmän selvä puute lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. 
Eli ei mitään noista?
- En tuosta listasta lähde yksittäisiä mainitsemaan. Päälinja on se minkä sanoin.
Mikä se päälinja on? Edellinen vastaus ei antanut mitään linjaa taikka suuntaa, joten edelleen haluaisin tietää, mitä virheitä viime laman aikana tehtiin?
Mitä veroja seuraavalla vaalikaudella korotetaan ja kuinka paljon?
- Tulemme kokemaan merkittävän verojen kiristämisen. Pääomaveroja, välillisiä veroja, energiaveroja ja mitä erilaisimpia maksuja. Korottamistarve tulee olemaan miljardeja euroja. 
- Se mitä pitää pyrkiä välttämään on työn ja yrittämisen verotuksen kiristäminen. Kilpailukykyämme pitää pyrkiä viimeiseen saakka suojaamaan. Poikkeuksena ovat ylimmät tuloverot, joissa keskustan mielestä pitää oikeudenmukaisuuden nimissä pystyä tekemään määräaikainen kiristys. 
Sinänsä outoa puhetta Maito-Matilta, sillä nykyinen hallitus valtiovarainministeri Kataisen johdolla helpotti tuntuvasti nimenomaan pääomaveroa ja nyt onkin "vaalitentissä" täysin eri ääni kellossa. Ristiriitaista(ko)?
Minkä verran yhteiskunta voi odottaa omaisten kantavan vastuuta vanhusten hoitamisesta? 
- Ensisijassahan se vastuu onkin meillä jokaisella omista omaisistamme. Me olemme organisoineet yhteiskunnan niin, että yhteiskunta sitten verovaroilla auttaa. 
- Yhteiskunta ei pysty kuitenkaan kaikkea tekemään, eikä sillä riitä rahaa kaikkeen. Lähtöolettamus on, että me itse lapioimme lumet omalta pihaltamme, katsomme pesueemme perään ja huolehdimme myös lähimmäisistämme. 
Toisaalta totta, mutta toisaalta taas täysin mahdoton ajatus. Kysyn sinulta Maito-Matti, kuinka on mahdollista huolehtia omaisistaan tehokkaasti n. 30 000 euron vuosituloilla, kun yleinen hintataso nousee koko ajan palkkoja nopeammin? Se on täysi mahdottomuus. Keskimäärin suomalaiseen perheeseen kuuluu 2 aikuista ja 2-3 lasta. Perheen yhteiset vuositulot ovat pyöreästi n. 50 000-60 000 euroa. Jos maan yleiseen hintatasoon nähden lisätään vielä maksutaakaksi omat lähiomaiset (isä ja äiti) molemmilta aikuisilta, niin maksutaakka kuristaa hengiltä. On selvää, ettei valtionkirstun rahat riitä kaikkeen, mutta ei niitä tarvittavia rahoja löydy pienituloisilta tai keskituloisiltakaan.


Päälle vielä se, että Suomeen otetaan joka vuosi pakolaisia ja maahanmuuttajia, joiden perheitä yhdistetään valtion eli veronmaksajien kassasta! Miksi heidän ei tarvitse maksaa perheidensä yhdistämistä omasta pussistaan, työstä saadusta palkastaan? 
Puhumattakaan siitä, että Suomi lahjoittaa ilmaista rahaa JOKA VUOSI KEHITYSMAIHIN! Mitä tällä lahjoitetulla rahalla on saavutettu? EI MITÄÄN! Miksi tätä rahaa ei suunnata oman maan tarpeisiin varsinkin nyt laman aikana? Maito-Matti, sinä valehtelet! Rahaa on, mutta sitä syydetään täysin surutta kehitysmaihin, jotka rahoittavat sotiaan "meidän" antamilla rahoilla.
Kun omat voimanne eivät enää riitä, missä hoitopaikassa haluaisitte viettää oman vanhuutenne? 
- Meille syntyy yksityisiä hoitopaikkoja, joissa suurten ikäluokkien edustajat jo aika paljon itse maksavat hoidostaan. Toivon, että voisin mahdollisimman pitkään elellä kotioloissa ja olisi tarjolla sekä yhteiskunnan kotipalvelua että itse hankkimiani yksityisiä palveluita. Aikanaan tulee sitten vanhainkotivaihe eteen. Niin se tulee jokaiselle.
Tervemenoa vaan vanhainkotiin. Sittenpähän näet millä mallilla suomalainen vanhustenhoito on. Maito-Matti taistelet urhoollisesti kahden ulkomaalaisen vanhuksen vuoksi. Pyrit muuttamaan jopa lakia heidän vuokseen, mutta et tee mitään oman maan vanhuksien eteen. Sietäisit hävetä Maito-Matti!


Pitäisikö maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa? Miten?
- Sitä on muutettu. Meidän ja muiden Pohjoismaiden välillä ei saa olla eroja etuisuuksiin liittyen, ettei ole vääränlaisia kannustimia tulla Suomeen. Tulemme tarvitsemaan lisää maahanmuuttajia, mutta heistä valtaosan pitää pystyä osallistumaan täällä aktiivisesti työelämään.
Mikä mittari Pohjoismaiden välinen etuisuusero on? Miksi emme voi luoda täysin omaa politiikkaa tässäkään? Esimerkiksi Kreikka ja Italia ei anna mitään etuisuuksia maahanmuuttajille, vaan niiden lähtökohtana on se, että maahanmuuttajien on pystyttävä huolehtimaan itsestään tekemällä töitä, kuten kantaväestönkin odotetaan huolehtivan.

Kyllä, Suomi tarvitsee maahanmuuttajien panosta työmarkkinoilla, mutta kun se ei ole tähänkään mennessä onnistunut edes romanien osalta, jotka ovat asuneet Suomessa jo n. 500 vuotta. Edelleen heidän "kotoutuminen" ei ole onnistunut ja panos työelämässä on mitätön, sillä yli puolet romaneista on työttömänä.

Maassa jo olevien pakolaisten ja maahanmuuttajien kohdalla kotouttaminen on, niin ikään epäonnistunut totaalisesti. Suurimmat tilastomerkinnät heidän osalta näkyy rikollisuudessa ja se ei mielestäni ole kovin mairitteleva meriitti.

Miten uskotte vaalirahoituskohun vaikuttavan keskustan menestykseen?
- En usko, että se enää eduskuntavaaleissa vaikuttaa. Kaikilla puolueilla on omat vaikeutensa ollut, ei keskusta ole tässä suhteessa mitenkään erityistapaus.
En kyllä allekirjoita edellistä. Toimittaja kysyi nimenomaan vaalirahasotkuista ja julkisuuteen ei ole tullut vaalirahasotkuja esimerkiksi Perussuomalaisilta, joten on mielestäni turhaa vähätellä korruptiota valtiovallan sisällä. 
Mikä ministerinsalkku teitä kiinnostaa seuraavassa hallituksessa?

- Palataan siihen sitten, jos vaalitulos on sen mukainen. Itse pyrin ilman muuta vaativaan tehtävään eduskuntavaalien jälkeen.
Sinänsä johdatteleva kysymys ja osoittaa toimittajan oman poliittisen suuntautumisen, jos lähtökohtana on jo ennen vaaleja, että Maito-Matti valitaan kansanedustajaksi. Henkilökohtaisesti toivon, että kansa avaisi silmänsä kaikkien näiden sotkujen jälkeen, mitä Maito-Matti on järjestellyt, eivätkä äänestäisi häntä. Miksi äänestää epärehellinen ja korruptiomyönteinen henkilö päättämään yhteisistä asioistamme?

Miksi parjaan Maito-Mattia? Miksi seuraan Maito-Matin edesottamuksia punakynä valmiina? Siksi, koska epärehellinen ja mätä poliitikko ei ansaitse suitsutusta ja fanfaareja. On mielestäni täysin aiheellista ottaa epäkohtia esille, esittää kriittisiä kysymyksiä ja kyseenalaistaa luottamusta vaativan viran haltijan toimet, koska tämä on osoittautunut valehtelijaksi ja epärehelliseksi. Voiko tällainen henkilö silloin toimia pääministerinä, tai edes kansanedustajana? Mielestäni ei tänään, ei huomenna, ei koskaan. 

Yhteenvetona sanottakoon, että Maito-Matti on täysiverinen poliitikko - niin kiero, ettei sateella kastu!

KIITOS JA ANTEEKSI,
ISÄ LIEKKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

EI ASIATTOMUUKSIA, KIITOS!